Geen widgets gevonden in de zijbalk
Verschillende banen groensector

Houd jij heel erg van tuinieren? Dan heb je misschien al eens overwogen om van je passie je werk te maken. Binnen de groensector zijn er veel verschillende banen mogelijk en is er ook altijd vraag naar personeel. Een goede sector dus om aan de slag te gaan. Maar welke banen zouden interessant voor je kunnen zijn als je geïnteresseerd bent in werken in de groensector?

Hovenier

Laten we met de meest voor de hand liggende baan als je van tuinieren houdt beginnen: hovenier. Je kunt zowel hovenier bij de gemeente worden als bij een commercieel bedrijf.  Je houdt je veelal bezig met het onderhouden van tuinen of openbare ruimtes. Onder de openbare ruimtes vallen parken, plantsoenen en andere groenstroken. Naast het onderhoud kun je je ook bezighouden met het ontwerp en de aanleg. Je adviseert dan je klanten hoe ze het beste hun tuin kunnen inrichten en onderhouden, zo geef je bijvoorbeeld tips over het onderhoud van kunstgras. Liever veel bloemen of toch makkelijker te onderhouden groen? Veel mensen kiezen ervoor om hovenier te worden omdat ze het lekker vinden om de hele dag buiten te werken. Dit geeft ze een bepaalde mate van vrijheid. Daarnaast is het ook een beroep waarin er ondanks dat er had gewerkt wordt ook ruimte is voor veel plezier met de collega’s onder elkaar.

Werken bij een tuincentrum

Nog een leuke baan in het groen is werken bij een tuincentrum. Dit kan een leuke job zijn als je bijvoorbeeld ook van het directe klantcontact houdt. Je kunt klanten met hun vragen te woord staan of je werkt bij de kassa. Daarnaast voer je taken uit zoals het verzorgen van de planten die verkocht worden en het bijhouden van voorraden. Een groot voordeel bij werken in het tuincentrum is dat je binnen werkt, dus als het regent ben je lekker droog. Daarnaast is er ook een cao tuincentrum zodat jouw arbeidsomstandigheden duidelijk geregeld zijn.

In de kassen

Nog zo’n baan in het groen, maar waar je wel meestal droog binnen werkt, is het werken in de kassen. Als kasmedewerker speel jij een belangrijke rol in de groei van het gewas. Het begint meestal met zaaien, daarna moet er onderhoud gedaan worden zoals onkruid wieden. Ook moeten de gewassen gecontroleerd worden op ziekten en hoe ze groeien. En daarna is er een tijd van oogsten. Hoe beter de oogst, hoe meer omzet er is voor het bedrijf van de kassen. In deze functie is het ook mogelijk dat je bijvoorbeeld een heftruck of een trekker gaat besturen. Ook hier zijn er doorgroeimogelijkheden zoals bijvoorbeeld meewerkend voorman of -vrouw en teamleider.  

Ben jij benieuwd of er een passende vacature voor jou te vinden is in de groensector? Kijk dan eens op de een vacature website en wie weet zit er wel wat voor jou tussen!

Door admin