Geen widgets gevonden in de zijbalk
Weet je dit al over je zorgverzekering

Een zorgverzekering is misschien wel de belangrijkste verzekering om te hebben. In Nederland is het verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Toch kijkt lang niet iedereen even goed naar de mogelijkheden en aandachtspunten bij de keuze voor de verzekering. Ook zijn er andere handige zaken om te weten, waar we je in dit artikel alles over vertellen.

Voor jezelf en je kind(eren)

Je zorgverzekering sluit je in eerste instantie voor jezelf af. Kijk daarbij goed naar je eigen situatie. Krijg je een kind? Dan is het belangrijk dat je bij je zorgverzekering kinderen inschrijft. Een zorgverzekering is namelijk ook verplicht voor kinderen, maar deze is gelukkig gratis door je kind mee te verzekeren in jouw eigen zorgverzekering. Regel dit het liefst zo snel mogelijk na de geboorte van je kind: schrijf je kind in als verzekerde op jouw zorgpolis, of op die van je partner. Dan krijgt het kind dezelfde verzekering, die voor het kind gratis is tot de leeftijd van 18 jaar. Daarna kan je kind zelf een zorgverzekering afsluiten of kun jij de premie voor je kind betalen.

Jaarlijks aanpassen

Je kunt je zorgverzekering jaarlijks aanpassen, aan het eind van het jaar. In het nieuwe jaar gaan de wijzigingen die je doorvoert in. Kijk hier ieder jaar even naar, want het kan nuttig zijn om wijzigingen te maken of over te stappen. Misschien verandert je zorgverzekeraar de polisvoorwaarden: het is slim om dit te controleren. Ben je niet meer tevreden? Denk dan na over een overstap, naar een verzekeraar of verzekering die beter bij je past. Iedere situatie is immers persoonlijk. Zowel het wijzigen van je huidige zorgverzekering als het overstappen naar een nieuwe verzekering is eenvoudig te regelen, bijvoorbeeld telefonisch of digitaal. Het is wel zaak om de tijd te nemen om het uit te zoeken.

Korting en leuke extra’s

Het is goed mogelijk dat je via je zorgverzekering gebruik kunt maken van handige extra’s en kortingen. Het is in ieder geval de moeite waard om dit uit te zoeken. Een mooi voorbeeld? Maak gebruik van korting op sportschool via zorgverzekering, om sporten nog leuker te maken. Het is zo ook nog eens toegankelijker om vaker te sporten, of om een nieuwe sport te proberen. Je moet natuurlijk maar net even op het idee komen om uit te zoeken of je van zo’n korting gebruik kunt maken.

Aanvullende verzekering(en)

Je hebt twee type zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht, hier zijn veel ziektekosten in opgenomen. Maar het kan zo zijn dat je ook gebruik maakt van aanvullende zorg, waar je een speciale verzekering voor kunt afsluiten. Denk aan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, anticonceptie of alternatieve zorg.

Ga je vaak naar het buitenland? Dan kun je ook denken aan een aanvullende verzekering voor spoedeisende zorg in het buitenland. Je hoopt het natuurlijk niet nodig te hebben, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Weeg goed af welke aanvullende verzekeringen bij jou passen, ook weer op basis van je persoonlijke situatie. Hier kun je jaarlijks aanpassingen in maken, net zoals bij je basisverzekering.

Eigen risico bedrag

Heb je zorg nodig? Vanuit de overheid is bepaald dat je zelf een gedeelte betaalt, dit noemen we het eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor spoedeisende hulp of een operatie. Je betaalt voor vrijwel alle zorg uit de basisverzekering het eigen risico bedrag, behalve voor een bezoek aan de huisarts, wijkverpleging, kraamzorg en nog een aantal uitzonderingen. Ook voor zorg voor kinderen tot 18 jaar (die je meeverzekert) is er geen eigen risico.

Het minimumbedrag van het eigen risico is vastgesteld door de overheid, maar je kunt dit bedrag op vrijwillige basis verhogen. Het voordeel daarvan is dat je minder maandelijkse premie betaalt. Als je weinig zorgkosten verwacht, kan het de overweging waard zijn om het eigen risico te verhogen. Zorg dan natuurlijk wel dat je het bedrag kunt betalen, mocht je toch zorg nodig hebben: dit kun je immers niet altijd voorspellen.

Maak de juiste beslissingen bij het afsluiten van je zorgverzekering. Of je nu weinig of veel zorgkosten verwacht: het is eigenlijk altijd belangrijk om te kiezen voor een zorgverzekering die bij je past.

Door admin